Procesautomatisering

Proces automatisering bestaat al een aantal jaren, dus het kan niet worden omschreven als een "trend". Maar het zal in 2024 opnieuw een hoofdrol spelen.

Kmo’s streven ernaar om digitale workflow efficiënter te maken en een breed scala aan taken verder te optimaliseren. Hoewel automatisering praktisch is, is het niet zonder risico’s, vooral als het gaat om het (on)vrijwillig delen van bedrijfsgegevens.” In het komende jaar zullen bedrijven daarom de toegang tot hun gegevens met de grootste zorg moeten beheren, zowel intern als in de Cloud. Vooral in de context van AI-gedreven automatisering, aangezien deze systemen toegang hebben tot enorme hoeveelheden gegevens en autonome beslissingen kunnen nemen, waardoor gegevensbeheer complexer wordt. Bedrijven zullen hun medewerkers daarom moeten trainen in gegevensstructuren en toegangsrechtenbeheer, en zullen beveiligingsprotocollen moeten bijwerken en regelmatig controleren. Strikte toegangscontroles, geavanceerde beveiligingstools (zoals encryptie en firewalls), richtlijnen voor gegevensbeheer en regelmatige gegevensaudits zijn essentieel.

 

Gelukkig is er ook goed nieuws: “de instapkosten voor automatiseringsoplossingen blijven dalen“. 
Deze trend begon in 2023 en lijkt zich voort te zetten, mede dankzij de ontwikkeling van AI. Een voorbeeld is het gebruik van Power BI van Microsoft, een tool waarmee niet-technische gebruikers eenvoudig, voordelig en efficiënt gegevens kunnen verzamelen, analyseren, visualiseren en delen. Dergelijke tools zullen steeds populairder worden dankzij de vooruitgang in AI. Concluderend voorspellen de experts “een versnelling in de integratie van AI in IT-diensten voor het MKB, terwijl tegelijkertijd de behoefte aan verbeterde cyberbeveiliging en training in gegevensbescherming toeneemt”. 

 

Vraag vooral na hoe LindIT  U kan helpen, als Microsoft Certified partner hebben we de middelen in huis om u te ondersteunen.